Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Sayın aklen,
İlk defa bu sitede din bukadar inceleme altına yatırılıyor.
Kur'anın her ayeti, hadisler, görüşler, toplumdaki uygulamalar inceleme altına yatırılıyor. Eleştiriliyor, bazı anlayışlar reddediliyor.
Hiçbirimizin görüşü mutlak doğru değil. Sadece bizi bağlıyor.
Farklılıklar sadece başkalarının görüşünden bizim haberdar olmamızı sağlıyor. Fikirlerimizi geliştirmede hatta değiştirmede olumlu katkı sağlıyor.
Eskiden bu böyle değildi. Verirlerdi ilmihal kitabını eline. İşte din bu buna uygun yaşa derlerdi.
Kitap okumayı sevmiyorsan, sözel kültürü tercih ediyorsan giderdin bir tarikata Şeyh efendi, sana Sünnete dayalı dini, Selefi Salihinin yolunu öğretirdi.
Daha sonra hadis kitapları Türkçeye tercüme edildi. Ortalık hurafeden geçilmez oldu. Çünkü hadisin Kur'ana uygun olması gerekliliği o zaman bazı ilahiyatçılar tarafından ifade edilmeye başlandı. Ondan evvel bir şey hadis ise hele ki Buhari ve Müslim e de girmiş se , Mutlak doğru addedilirdi.
Sonrada Kur'an mealleri. Kur'anın sevap bankacılığından kurtarılarak, anlaşılarak okunması gerektiği fikrinin yayılması epey sancılı oldulu. Hala bir kesimde yine sancılı.
Dinle ilgili her kaynağa, her görüşe ulaşabilmemiz, tatışmaya başlamamız, şurada 2000 lerin başından sonra oldu. Özel televizyonlar ve internet teknolojilerinin bunda payı büyüktür.
Hala onun sıkıntılarını yaşıyoruz. Ama çok sağlıklı ama bir okadar da hızlı bir süreç
Sonuçta bu başlık altındaki arkadaşlarımızın faaliyeti doğru çeviriye ulaşma çabasıdır.
Burayı yılların, yüzyılların tartışmalarının yapıldığı bir yer olarak düşünün. Bana göre, şuna göre, o na göre fikirler nasıl oluyor diye olayı böyle müstehzi görmeyin.
Bugüne kadar din diye mezhep uygulandığı için, mezhep te din adına anlayışlar benim buyurduğum gibidir, siz kafayı yormayın, bana uyun geçin gidin dediği için ve insanlar Kur'andan uzak tutulduğu için şimdi din adına, Kur'an adına herşeyin ıcık cıcık edilmesi, irdelenmesi size ters gelmesin.
Herkesin görüşleri benim için çok faydalı. Bir çok arkadaş için de böyle olduğuna eminim.
Siteyi böyle algılayarak değerli katkılarınızı ve sorularınızı bekleriz.
Herkese selamlar.
__________________ Allah Aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır.
|